بانک های مرکزی عربستان سعودی و امارات تصمیم خود را، برای ایجاد ارز دیجیتالی اعلام کردند که می تواند از طریق یک شبکه پرداخت و تسویه حساب برون مرزی، برای تراکنش بین هر دو کشور استفاده شود. چنین آزمایشی، برای اولین بار است که در جهان در حال اتفاق افتادن است.
کارشناسان، نظرات خود را در مورد دلیل اتحاد و اشتراک ریاض و ابوظبی در توسعه اقتصاد دیجیتال و اشتراک منافع اقتصادی حاصل از آن، اعلام کردند.
در بیانیه ای مشترک، دو بانک مرکزی گفتند که این سیستم، به ساختارهایی با فرصت های لازم برای توسعه سیستم های پرداخت در سطح محلی و بین المللی کمک خواهد کرد.
سایر ایالت ها و سازمان های بین المللی نیز فرصتی برای پیوستن به این پروژه خواهند داشت. طرفین ابراز امیدواری کردند که یک ارز دیجیتال مشترک، سکوی پرتابی برای توسعه اقتصاد دیجیتال بین المللی شود.
در حال حاضر، ارز دیجیتال موردنظر فقط توسط بانک های مرکزی عربستان و امارات و آن بانک های تجاری که قبلاً تمایل خود را برای قبول ارز رمزپایه به عنوان یک واحد حساب برای معاملات اعلام کرده اند، استفاده خواهد شد. این موضوع هم در مورد انتقال محلی و هم در مورد معاملات بین دو کشور صدق می کند.
نزار الاریدی، کارشناس اماراتی در بازارهای جهانی ارز، این گام را فرصتی عالی برای عربستان سعودی و امارات متحده عربی برای تنوع بخشیدن به اقتصاد ملی خود طی 10 سال آینده می داند.
“ارز دیجیتال واحد بین امارات و عربستان سعودی از نظر کیفی، یک گام جدید در روابط استراتژیک بین دو کشور است. مهم است که درک کنیم از نظر استراتژیک هم بسیار سودآور است. فقط به این دلیل که این حوزه بسیار امیدوار کننده است و هنوز کسی ارزهای دیجیتال را رسما ایجاد نکرده است.”
وی گفت که احتمالاً ارز دیجیتال در آینده برای توسعه سیستم های هوش مصنوعی، نقشی اساسی خواهد داشت.
“همین است! اقتصاد دیجیتال، خود را تأمین می کند و سود آوری می کند. علاوه بر این، مدرنیزه کردن اقتصاد و معرفی سیستم های دیجیتال، باعث جذب سرمایه های زیادی می شود”.
به گفته وی، توسعه سیستم های هوش مصنوعی و اقتصاد دیجیتال که به طور جدایی ناپذیری در هم گره خورده اند، نه تنها به تنوع اقتصادی ملی این دو رژیم سلطنتی کمک می کند، بلکه انگیزه ای جدی برای رشد آنها خواهد داشت.
نجیب عبدالله، اقتصاد دان اماراتی، به نوبه خود معتقد است که وجود یک ارز دیجیتال مشترک باعث تقویت مشارکت استراتژیک بین دو کشور می شود. او می گوید کار و مقابله با بحران برای دو کشور ثروتمند منطقه، بسیار آسانتر از تلاش برای انجام این کار به تنهایی است.
“اقتصاد عربستان سعودی، از لحاظ تولید ناخالص داخلی بزرگترین اقتصاد در جهان عرب است. در عین حال، اقتصاد امارات متحده عربی دومین اقتصاد عربی است که بر اساس همین شاخص ساخته شده است. همجواری جغرافیایی، روابط تجاری و روابط اقتصادی بسیار پیشرفته باعث شده هماهنگی دو کشور در اقتصاد دیجیتال بسیار موفق باشد.”
“داشتن یک ارز دیجیتال مشترک، فقط در اختیار بخش خصوصی خواهد بود. انتظار می رود که این اقدام، حجم مبادلات تجاری بین کشورها را به حداکثر برساند. من فکر می کنم بسیاری از همسایگان در منطقه، همچون سایر کشورها مایل به پیوستن به این سیستم هستند.”
در طول سال جاری، راه حل هایی در مورد چگونگی استفاده، پیاده سازی و مدیریت.ارز دیجیتال در چارچوب پروژه اماراتی-سعودی بررسی شده است. پیش بینی می شود که اجرای پروژه ایجاد ارز دیجیتال.واحد و معاملات ارزی در چارچوب آن، در چند مرحله انجام شود و چندین سال به طول انجامد. تعدادی از بانک های تجاری در این پروژه شرکت خواهند کرد. از جمله بانک الرجحی، بانک الاینما، بانک ریاض، بانک اول ابوظبی، NBD امارات، بانک اسلامی دبی و… .
در میان کشور های عربی و اسلامی نیز، پیش از این لبنان به دنبال راه اندازی CBDC بوده است.
مطالب مرتبط